Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

In the picture: Loopbaanbelegeiding Vlaams ABVV

ABVV Loopbaanbegeleiding biedt ondersteuning voor mensen met verschillende loopbaanvragen, zoals carrièreswitches, herstel van burn-out en jobzekerheid.

Aanvraag tijdskrediet bij de RVA vanaf juli enkel nog elektronisch!

Vanaf 1 juli 2024 kun je enkel nog op elektronische wijze een aanvraag indienen voor onderbrekingsuitkeringen inzake thematisch verlof of tijdskrediet (of loopbaanonderbreking).

Ontslag van een werknemer die tijdelijk deeltijds werkt

Een werknemer neemt deeltijds onbetaald verlof en komt dus nog maar de helft van de tijd werken. Na een negatieve evaluatie besluit de werkgever de werknemer te ontslaan mits betaling van een opzeggingsvergoeding gebaseerd op het deeltijdse loon.

Klopt dit ?

Mag een werkgever je controleren door zich voor te doen als een klant?

Het antwoord hierop is niet zo rechtlijnig als je zou denken. Veel hangt af van het beroep dat je uitoefent.

Help! Ziek tijdens collectieve sluiting. Hoe zit dat nu?

Sinds 2024 heeft ziekte voorrang op jaarlijkse vakantie, maar is dit ook zo bij collectieve sluiting van het bedrijf?

Voor 2024 had je recht op een uitkering van het ziekenfonds wanneer je als arbeider ziek werd tijdens de collectieve sluiting van het bedrijf wegens vakantie. Aangezien er wat onduidelijkheid was, heeft de FOD WASO dit verduidelijkt voor de periode vanaf 2024.

4 op 10 gezinnen zagen hun koopkracht de voorbije jaren dalen

De koopkracht van een grote groep gezinnen is er de voorbije jaren op achteruit gegaan. Dat is de conclusie van een grootschalige studie door Ugent-economen Gert Peersman, Koen Schoors en Milan van den Heuvel. Het belang van hogere minimumlonen en vrije loononderhandelingen wordt hiermee nogmaals geïllustreerd.

Loonsverhoging, een straf?

Misschien hoorde je het wel eens: “Ik kreeg een loonsverhoging maar had uiteindelijk minder over dan voorheen!” Maar klopt dat wel?  In dit artikel gaan we heel eenvoudig uitleggen wat de belangrijkste posten zijn op je loonbrief en waar ze voor dienen.

Vrijwillig 50 uur werken per week? Mag dat?

Ja, dit kan maar niet iedere week. Je kunt door het systeem van vrijwillige overuren meer uren presteren zonder recht op inhaalrust. Je moet als werknemer hier wel mee akkoord gaan in een geschreven overeenkomst die geldt voor 6 maanden maar kan worden verlengd.

Word je zwaarder belast wanneer je bijwerkt na je (wettelijk) pensioen?

Pensioenuitkeringen worden belast volgens de normale tarieven. Deze belasting is lager dan op loon omdat er naast de belastingvrije som ook een recht is op een belastingvermindering van maximaal € 2.151,72 en een aanvullende vermindering van € 442,69 (inkomsten 2024).

Jobstudent? Check dit even

​Ben je klaar om wat bij te verdienen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, onze gloednieuwe fiche voor studentenarbeid staat vol met essentiële informatie. Van de regels en rechten tot slimme tips over hoe je het meeste uit je job haalt, onze fiche heeft het allemaal.