Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Veiligheid boven alles!

Veiligheid boven alles!

Wat? Vanaf 15 april 2023 moet iedereen die op een tijdelijke of mobiele werkplaats (TMB) werkt, een basisveiligheidsopleiding van minstens 8 uur volgen. Dit geldt voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen. De verplichting gold al voor de bouwsector, maar geldt nu algemeen.

Uitzondering? Uitzonderingen zijn van toepassing voor mensen met kennis of ervaring. Indien dit niet het geval is, moet de opleiding voor aanvang van de werkzaamheden gevolgd worden. Herhaling van de opleiding is nodig, tenzij praktijkervaring wordt opgedaan. Ook werknemers en zelfstandigen uit andere EU-landen moeten de opleiding volgen.

Verbetering van de communicatie op de bouwplaats!

Om de communicatie op de bouwplaats te verbeteren, is er een communicatie-verplichting opgenomen in de wetgeving omtrent risico's en preventiemaatregelen die verbonden zijn aan de TMB. Het veiligheids- en gezondheidsplan moet regels bevatten over verbale en non-verbale communicatie op de TMB.

Overgangsmaatregel? Voor mensen die reeds op een TMB werken op 15 april 2023, geldt een overgangsmaatregel waarbij zij één jaar de tijd krijgen om de nodige kennis te verwerven. (bron: KB van 7 april 2023)