Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Nog niet lang aan het werk en weinig vakantiedagen? De jeugdvakantie biedt een oplossing!

Nog niet lang aan het werk en weinig vakantiedagen? De jeugdvakantie biedt een oplossing!

Werknemers hebben recht op vier weken betaalde vakantie per jaar. Maar om dat recht te hebben, moet je het jaar daarvoor wel twaalf maanden hebben gewerkt. Voor jonge werknemers die pas van de schoolbanken komen, is dat vervelend. Zij hebben nog geen volledig jaar gewerkt en dus minder vakantierechten opgebouwd.

  • Voorbeeld: je bent afgestudeerd en begint te werken op 1 juli 2022. Op het einde van dat jaar heb je zes maanden gewerkt. In 2023 heb je slechts recht op twee weken betaalde vakantie.

Gelukkig bestaat er zoiets als de jeugdvakantie, waardoor jonge werknemers toch kunnen genieten van vier weken betaald verlof.

Wat is jeugdvakantie?

Een jongere die afstudeert (of zijn studies stopzet), jonger is dan 25 jaar en minstens één maand een contract heeft als werknemer in de privésector tijdens het jaar waarin hij zijn studies heeft beëindigd, kan het daaropvolgende jaar jeugdvakantie nemen ter aanvulling van zijn onvolledig recht op vakantie.

Voor elke dag jeugdvakantie krijgt de jongere een uitkering ten belope van 65 % van zijn (begrensd) loon.

Heb ik recht op jeugdvakantie?

Jeugdvakantie is een recht voor de werknemer en geen verplichting (de werkgever kan het ook niet weigeren). Om recht te hebben moet je voldoen aan deze voorwaarden:

  • Op 31 december van het vakantiedienstjaar moet je jonger zijn dan 25 jaar (vakantiedienstjaar = het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin je vakantie neemt).
  • In de loop van het vakantiedienstjaar moet je je studies beëindigd hebben (ook opleidingen erkend door de VDAB in het kader van de deeltijdse leerplicht vallen hieronder).
  • Na het einde van je studies moet je in de loop van het vakantiedienstjaar minstens één maand een contract als werknemer gehad hebben (niet als jobstudent) en 13 dagen effectief gewerkt hebben.

Hoeveel dagen jeugdvakantie mag ik opnemen?

Je hebt recht op maximaal vier weken jeugdvakantie, te verminderen met het aantal gewone vakantiedagen waarop je recht hebt.

  • Voorbeeld: je hebt 6 maanden gewerkt in 2022. In 2023 heb je dus recht op 2 weken gewone wettelijke vakantie. Je hebt dus nog recht op 2 weken bijkomende jeugdvakantie.

Je moet altijd eerst je gewone vakantiedagen opnemen en de jeugdvakantie kun je alleen opnemen wanneer je aan het werk bent als loontrekkende.

Hoeveel bedraagt mijn uitkering?

Je uitkering bedraagt 65 % van je begrensd brutoloon (begrensd tot 2.751,99 euro bruto per maand). Op deze uitkering wordt 10,09 % bedrijfsvoorheffing afgetrokken.

  • Voorbeeld: je bruto maandloon is 2.800 euro, je werkt voltijds en neemt één week jeugdvakantie. Je ontvangt 6 daguitkeringen (er wordt gerekend op basis van een zesdagenweek, ook al werk je maar vijf dagen per week) van 68,80 euro bruto. Dat is in totaal 412,80 euro bruto of 371,15 euro netto.

Hoe vraag ik jeugdvakantie aan en hoe krijg ik uitkeringen?

  • Vraag je jeugdvakantie op tijd aan bij je werkgever. Die zal daarvoor de nodige administratie doen.
  • Na de eerste maand met jeugdvakantie, moet je formulier C103-jeugdvakantie invullen en bezorgen aan jouw ABVV-kantoor. Dat is nodig om een uitkering te krijgen.
  • Je werkgever moet ook een elektronische aangifte doen (aangifte scenario 9). De print die je van je werkgever krijgt, kun je gerust bewaren, maar hoef je niet in te dienen bij het ABVV.
  • Jouw aanvraag wordt door het ABVV overgemaakt aan de RVA, die zal overgaan tot het betalen van de uitkeringen.

Meer info nodig? Check de website van de RVA, spring eens binnen op een van onze kantoren of spreek jouw vakbondsafgevaardigde op het bedrijf aan.