Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Meer dan 100 militanten maken kennis met nieuwe campagne tegen extreemrechts

Meer dan 100 militanten maken kennis met nieuwe campagne tegen extreemrechts

Op het gemeenschappelijk Nationaal Comité van ABVV-Metaal en BTB kwamen op 5 juni ruim honderd militanten van beide vakcentrales bijeen om in primeur kennis te maken met onze nieuwe gemeenschappelijke campagne tegen extreemrechts. De bijeenkomst werd gekenmerkt door krachtige toespraken en aangrijpende getuigenissen.

BTB-voorzitter Frank Moreels riep de aanwezigen in zijn welkomstwoord op tot verzet tegen de opkomst van extreemrechts. Met vastberadenheid zei hij: "Als wij als syndicalisten onze slogan 'Samen sterk' in de praktijk willen omzetten, is er maar één antwoord op extreemrechts: 'No pasaràn'." Zijn woorden werden met luid applaus ontvangen en zetten de toon voor de rest van de bijeenkomst.

Raf De Weerdt, federaal secretaris van het ABVV, legde vervolgens uit waarom het ABVV de missie van de 8 meicoalitie ondersteunt. Hij benadrukte de noodzaak van solidariteit en waarschuwde voor de gevolgen van het negeren van de opkomst van extremisme.

Marc Lenders, algemeen secretaris van ABVV-Metaal, deed met enthousiasme de gehele campagne uit de doeken en hij lichtte de boodschap erachter toe. "We hebben hard gewerkt om een sterke en impactvolle campagne te creëren die ons verenigt in de strijd tegen extreemrechts," verklaarde Lenders.

De emoties liepen hoog op toen twee bijzondere getuigenissen werden gedeeld. Simon Gronowski, een overlever van de Holocaust, en Ellen De Soete, dochter van verzetsstrijders en initiatiefneemster van de 8 meicoalitie, deelden hun persoonlijke verhalen. De krachtige oproep tot solidariteit en waardigheid raakte de harten van de aanwezigen. Gronowski drukte zijn bezorgdheid uit over de huidige behandeling van vluchtelingen en riep op tot een menswaardige aanpak.

De afsluitende woorden kwamen van ABVV-Metaal-voorzitter Rohnny Champagne, die benadrukte dat de strijd tegen het fascisme een voortdurende verantwoordelijkheid is voor syndicalisten. Hij moedigde de aanwezigen aan om actief deel te nemen aan discussies en waakzaam te blijven tegen de gevaren van extremisme. "We zullen niet zwijgen terwijl onze fundamentele mensenrechten in het geding zijn. Daarom is de 8 meicoalitie van cruciaal belang voor ons," concludeerde Champagne.

Benieuwd naar de campagne? Houd onze social media in de gaten!